Historische collectie

De historische collectie omvat zo’n 9000 objecten en toont Veluwse streekhistorie met gebruiksvoorwerpen, gereedschap, streekeigen boeren- en burgerkleding en veel z.g. lijfgoed, alles daterend van rond 1900.

De objecten zijn thematisch ondergebracht in levensechte taferelen rondom een dorpsplein. Zo is er een ‘klompenschooltje’ anno 1920, een garen- en bandwinkel van 1868 waarin een groot aantal boerenmutsen en ‘lingerie’ uit grootmoeders tijd wordt getoond, een torenklok met het opwinduurwerk uit 1904 van de Bennekomse Oude of Sint-Alexanderkerk, en een boerendeel met een reupelstal.

In de entreehal tegenover de museumwinkel vind je een originele kruidenierswinkel uit 1900 waar ‘ouderwets’ snoep wordt verkocht, nostalgisch voor volwassenen, verrassend voor jongeren!

Een deel van deze collectie is door de Historische Vereniging Oud-Bennekom in bruikleen gegeven aan het Kijk en Luistermuseum. De Vereniging beheert overigens in het museumgebouw een documentatiecentrum met vele duizenden historische foto’s, dia’s en literatuur betreffende Bennekom.